Żywienie medyczne tematem szkolenia w Koninie

Wykład i warsztaty poświęcone żywieniu pacjenta zorganizowała Delegatura WIL w Koninie. Szkolenie przeprowadzono 2 marca.

 

W pierwszej części spotkania lek. Tadeusz Małas przedstawił prelekcję pt.: „Poprawa wyników leczenia ciężko chorych pacjentów dzięki prehabilitacji i leczeniu żywieniowemu w opiece podstawowej, specjalistycznej i szpitalnej”.

 

– Drugą część wypełniły warsztaty prowadzone przez mgr Agnieszkę Gulczyńską, w trakcie których zdobywaliśmy m.in. umiejętności zakładania różnych dostępów do dojelitowego żywienia pacjentów. Omówiliśmy zasady postępowania w sytuacjach kryzysowych, np. gdy pacjent bezwiednie usunie sobie gastrostomię odżywczą. Zwróciliśmy też uwagę na objawy, które mogą sugerować przesunięcie zgłębnika lub pozwalają wychwycić pierwsze sygnały świadczące o problemie z pielęgnacją gastrostomii – relacjonuje lek. Robert Rewekant, przewodniczący konińskiej delegatury WIL.

 

W czasie szkolenia mówiono także o roli fortyfikacji i suplementacji diet doustnych pod opieką dietetyka oraz kiedy i jak skierować pacjenta na żywienie dojelitowe lub pozajelitowe, a także jak kontynuować interwencję żywieniową po leczeniu szpitalnym.

 

ZKM WIL