Wydarzenie

Od izolacji do obturacji czyli endodoncja w pigułce


Data

26.04.2025, godz. 9:00-15:30


Miejsce

Centrum Konferencyjne EDU WIL, ul. Szyperska 14, klatka wewnętrzna E, piętro 2


Program

I
Część teoretyczna: 9:00-09:30
• Wprowadzenie, pierwsza pomoc w endodoncji, skuteczna izolacja w endodoncji, stomatologii zachowawczej i odtwórczej – wykorzystanie koferdamu w praktyce klinicznej.
Część praktyczna: 09:30:10:30
• Izolacja pojedynczego zęba, izolacja poszerzona, technika split-dam, wykorzystanie „easy-fix”, wykonanie i założenie ligatury.

II
Część teoretyczna: 10:30-12:00
• Kolory endodoncji – czym kierować się przy wyborze pilników?
• Dwa kroki do przodu, jeden w tył czyli w którą stronę kręcić i dlaczego?
• Dostęp endodontyczny – poszerzenie ułatwiające czy „ninja acess”?
• Pre-flaring, glide path, patency, apical gauging, rekapitulacja, WL… Z czym to się je?
• Bezpieczne i skuteczne opracowanie kanału od ujścia aż do wierzchołka step by step.
• Irygacja – czym, jak i kiedy?

Lunch: 12:00-12:30

Część praktyczna: 12:30-13:30 *
• Chemomechaniczne opracowanie kanałów korzeniowych pilnikami Endostar E3 Azure oraz Easy Path w ruchu rotacyjnym i naprzemiennym.
• Aktywacja płynów płuczących na kilka sposobów.

III
Część teoretyczna: 13:30-14:00
• Obturacja – na ciepło czy na zimno?
• Odbudowa po leczeniu kluczem do sukcesu.
Część praktyczna: 14:00-15:30
• Obturacja opracowanych kanałów przy użyciu różnych technik i uszczelniaczy.

*Uczestnicy szkolenia proszeni są o przyniesienie co najmniej 1 zęba po ekstrakcji z otwartą komorą.


Prowadzący:

lek. dent. Adam Zyśk


Zgłoszenia

Aleksandra Korzeb, tel.:605 886 565, e-mail: a.korzeb@poldent.pl


Cena

500 zł

Nr konta do wpłaty: 64 1240 6175 1111 0010 3915 9844
– tytułem przelewu (imię + nazwisko, data kursu, miasto)
– wpłata za kurs w ciągu 7 dni od daty zgłoszenia
– brak możliwości opłaty za kurs w dniu kursu


Kontakt

Aleksandra Korzeb, tel.:605 886 565, e-mail: a.korzeb@poldent.pl


Informacje dodatkowe

6 punktów edukacyjnych


Organizator

 

 

 

 

 

 

  • data: 26-04-25
  • data zakończenia: 26-04-25

Podziel się tą wiadomością

Strona wykorzystuje pliki Cookies

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.