Prowadzący
lek. Tadeusz Małas (wykład), mgr Agnieszka Gulczyńska (warsztaty)
Data
2 marca 2023 (czwartek) w godz. 19.00
Miejsce
Delegatura WIL w Koninie, ul. Liliowa 9
Program
WYKŁAD
„Poprawa wyników leczenia ciężko chorych pacjentów dzięki prehabilitacji i leczeniu żywieniowemu w opiece podstawowej, specjalistycznej i szpitalnej”, lek. Tadeusz Małas
WARSZTATY
„Dostępne sprzęty medyczne umożliwiające pacjentom dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych”, mgr Agnieszka Gulczyńska
Zgłoszenia
Zapisy przyjmowane są w Delegaturze WIL w Koninie, tel. 63 245 66 10, 783-993-909, e-mail: konin@wil.org.pl
Cena
bezpłatnie
Informacje dodatkowe
Delegatura WIL w Koninie zaprasza na szkolenie dotyczące aspektów żywienia medycznego
2 marca o godz. 19.00 w siedzibie Delegatury. W pierwszej części spotkania lek. Tadeusz Małas przedstawi wykład pt.: Poprawa wyników leczenia ciężko chorych pacjentów dzięki prehabilitacji i leczeniu żywieniowemu w opiece podstawowej, specjalistycznej i szpitalnej. Drugą część szkolenia wypełnią warsztaty prowadzone przez mgr Agnieszkę Gulczyńską,
w trakcie których poznamy dostępne sprzęty medyczne umożliwiające pacjentom dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Ich prawidłowe założenie będzie można przećwiczyć na specjalnym fantomie (Stefan). Szkoleni lekarze będą mogli założyć specjalną sondę PUR i przetestować sytuację, w której pacjent bezwiednie usunie sobie gastrostomię odżywczą. Zwrócona zostanie też uwaga na objawy, które mogą sugerować przesunięcie zgłębnika lub pozwolą wychwycić pierwsze sygnały świadczące o problemie
z pielęgnacją gastrostomii. Do dyspozycji uczestników przygotowany będzie specjalistyczny sprzęt medyczny. Każdy będzie mógł zapoznać się z różnymi rodzajami zgłębników, gastrostomii oraz g-tube.
Żywienie medyczne poprawia wyniki leczenia ciężkich chorób zwłaszcza, jeśli rozpoczęte jest odpowiednio wcześnie, połączone z kompleksową opieką nad chorym niedożywionym lub zagrożonym niedożywieniem. Ważna jest rola fortyfikacji i suplementacji diet doustnych pod opieką dietetyka. Szkolenie odpowie też na pytania kiedy i jak kierować pacjenta na żywienie dojelitowe lub pozajelitowe oraz jak kontynuować interwencję żywieniową po leczeniu szpitalnym.
Dla wytrwałych kursantów zaplanowano degustację Nutridrinków.